Bulgaaria Salat ‘Shopska’

                                                   

See salat on Bulgaaria toidukohtades a-la-ti menüüs. Ma ei mäletagi, mida muud me oma kahenädalase reisi jooksul seal sõime, Shopskat sai söödud nii hommikuks, lõunaks kui ka õhtuks, see oli nii hea! Reegliks on, et komponente ei segata suures kausis kokku, vaid laotakse otse sööja taldrikule. Võib serveerida nii individuaalse portsuna või ühe suure taldrikutäie kogu seltskonnale  jagamiseks. Infot selle salati kohta veel http://en.wikipedia.org/wiki/Shopska_salad

Ühe sööja kohta:

  • jupp värsket kurki
  • 1 suur tomat
  • 1 väike punane sibul
  • 100-150 g Bulgaaria või Türgi pehmet juustu soolvees (Beyaz Peynir`i 1 poolring, vt. pildil )
  • 1 punane magus paprika
  • peotäis kvaliteetseid kividega oliive õlis
  • head oliiviõli peale niristamiseks
  • soovi korral värsket koriandrit
Tomat, paprika ja kurk lõikuda meelepärasteks tükkideks, sibul imeõhukesteks ratasteks ja laduda taldrikule. Paprika grillimine pole kohustuslik, aga Bulgaarlased eelistavad seda teha. Kui grillite lahtisel leegil või grillpannil, laske tal seal aegapidi küpseda, kõrbenud nahk tuleb pärast loomulikult eemaldada. Mina kasutan üldjuhul krõmpse õhukesi grillimata kujul paprika ribasid.
Kuna Bulgaaria ja Türgi soolvees juustud on erinevalt Kreeka fetast väga pehmed, siis neid riivitakse, mitte ei pudistata.  Oluline on riivida otse serveerimis taldrikule, mitte kuhugi varem valmis, sest see pehme juust ei kannata üldse liigutamist ja kaotab tõstmisel oma välimuse. Kõige tipuks asetada salatile oliivid ja niristada ohtralt head külmpress- oliiviõli. Kui on käepärast, siis värske koriandriga ülepuistatult on see salat eriti oivaline.

 

Share

Leave a Reply

Ad