Kuninglik saiavorm

Retsepti autor on inglise kuninglik kokk  ja see ahvatlev magusroog kuulus printsess Diana lemmikute hulka. Valmistusviisilt meenutab brüleekreemi. Ideaalne külakostiks kaasa võtmiseks. Eriti rikkalik maitse ja kollane värv tuleb Madagaskari Bourboni vanillist ja mahemunadest!

 

115 g pehmet võid (vormi põhja ja saia peale)
9 munarebu

12 viilu kandilist saia (8 viilu lõigata kolmnurkadeks ja 4 kuubikuteks)
120 g suhkrut
1 vanillikaun või 1 sl nat. vanilliessentsi
145 ml piima
445 ml vahukoort
85 g rosinaid
4 sl Amarettot või Cointreau`d
85 g mandlilaaste, röstitud
(2 sl peensuhkrut vormi peale)

 

Pane rosinad eelmise päeva õhtul likööri sisse ligunema.

 

Võta või varakult külmkapist välja pehmenema. Pane ahi 180C° peale. Pane kõrgema servaga ahjupann ahju. Võta välja 1,7- liitrine ahjuvorm, tee see võiga kokku. Eemalda 4 saiaviilult koorik ja lõika viilud kuubikuteks, kata nendega ahjuvormi põhi. Laotapeale likööris leotatud rosinad. Eemalda ülejäänud saiaviiludelt koorik ja määri viilud paksult võiga kokku, poolita need diagonaalselt ja säti vormi kahes kihis. Kui on juhtumisi teise kujuga sai või sepik, pole lugu,  teha analoogselt kolm kihti. Vispelda kokku munarebud ja suhkur. Poolita vanillikaun, pane potti piima ja koorega, kuumuta natuke aeglasel tulel. Eemalda kaun, kraabi selle sisu kastmesse.  Lihtsam on kasutada valmis naturaalset vanilliessentsi. Soe (mitte kuum) piimasegu valada pidevalt segades munale. Vala soe kaste saiadele, nii et kõik viilud saaks kaetud ja jäta 10 minutiks imbuma. Keeda potiga paar liitrit vett. Vala ahjupannile väheke kuuma vett, pane vorm ettevaatlikult vette, lisa vett kuni vorm on 3/4 ulatuses vees. Küpseta umbes 30 min. Jälgi, et vesi liiga ägedalt ei keeks ja vormi sisse ei pritsiks. Võta ahjust ettevaatlikult vorm ja pann veega välja ning lülita sisse ahjugrill ning aja see korralikult kuumaks. Raputa vormi pinnale suhkur ja pane grilli alla karamelliseeruma. Kui vorm on juba küpsetusel pealt pruunistunud ja krõbe, siis soovitaks selle etapi vahele jätta, et hõrgutis täitsa mustaks ei põleks. Raputa peale röstitud mandlilaastud. Serveeri soojalt, soovitavalt koos koduse kaneelijäätise ning marjakompotiga.

Share

2 Responses to “Kuninglik saiavorm”

Leave a Reply

Ad