Kõrvitsasai

 

kõrvitsasai

Kui teil kasvab aias muskaatkõrvitsaid nagu murdu, siis tasub teha kõrvitsapüreed ja sügavkülmutada seda talvise saiateo tarvis. Väga kollane ja maitsev sai saab. Sobib süüa nii juustu, vorsti kui ka moosiga. Retsept on kohendatud raamatusarjast 100 rooga, ‘Leivad saiad sepikud’.

Ühe hiigelpätsi jaoks läheb vaja:

  • 400 g (üks suur 300 ml tassitäis) pehmeks hautatud kõrvitsatükke
  • 50 g värsket pärmi
  • 2,5 dl leiget piima
  • 1 dl suhkrut
  • 1,5 tl soola
  • jahu tunde järgi, umbes 15-17 dl
  • 1 dl rapsiõli
  • 2 dl heledaid rosinaid
  • 1dl jämedalt hakitud soolapähkleid
  • muna määrimiseks

Sega kokku pärm ja leige piim, lisa toasoe kõrvits (mina ei püreeri seda eelnevalt, sest on isegi lödi ja kaob taigna sisse ära), suhkur, sool, õli ja pool jahust. Sega korralikult. Sealt edasi sega käega, lisades rosinad, pähklid ja niipalju jahu, et oleks pehme taigen. Tainas jääb käte külge kinni aga pole lugu, katta rätikuga ja panna sooja kohta kerkima kuni tunniks ajaks. Peale kerkimist kummuta taigen jahusele pinnale ja hakka sõtkuma, lisades veel vajadusel veidi jahu. Peale 7 minutit sõtkumist peaks saama ilusa pehme taignapalli. Vormi sellest pikk päts ja lõika see päts kolmeks piklikuks tükiks. Punu pats. Aseta päts küpsetuspaberile, põiki üle suure ahjupanni. Lase 10-15 minutit kerkida, määri vee-muna seguga. Küpseta 200 kraadi juures kuni 35 minutit.

 

Share

Leave a Reply

Ad
Recent Comments