Valge keedetud spargel

Hollandis müüakse praegu kõikjal hooajalist valget sparglit. Nii nagu igal kevadel aprillis, valivad inimesed endale parimaid varsi. Paksus pole oluline, küll aga värskus. Küllalt soolasest hinnast hoolimata (400 g -4 eur) ostetakse usinasti. Et kogu sellest sparglihullustusest aru saada, käisime eelmisel aastal sparglipõllul uurimas, kuidas neid siis kasvatatakse. Tööd selle päikest mitte nägeva kultuuri kasvatamisel on palju, sügavad vaod, kus spargel end peidab, tuleb hoolikalt musta kilega kinni katta. Saaki koristatakse ükshaaval ja pimemeetodil. Kui lüüa ork õigesse kohta ja õigel ajal, tuleb sellega maa alt kaasa paras pikuke sparglipoiss.

Kes ‘valge kullaga’ (nii kutsuvad neid varsi kohalikud) koju jõudnud, peaks need koheselt toiduks keetma. Noored varred on põllult tulles eriti hõrgud ja magusad ning need ei kannata seismist (kuivavad ja puituvad). Alloleva retsepti järgi toimides saab nauditava kevadise õhtusöögi kahele.

  • 800 g valgeid sparglivarsi (peaks arvestama 300-400 g (7 vart) nägu)
  • kilo värskeid kartuleid
  • 2 muna
  • peotäis petersellilehti
  • värskelt jahvatatud pipart
  • 50 g värsket võid
  • 1-2 spl sidrunimahla

Koori sparglid alates 4 cm tipust. Tipud on eriti õrnad ja kipuvad murduma, neid pole vaja koorida. Sparglite alumistest otstest murra ära umbes 2-3 cm. Keeda munad, 8 minutit. Seejärel pane kartulid ühte ja sparglid  teise potti, soolvette keema. Spargleid keeda 10-20 minutit, olenevalt varre paksusest. Keera tuli maha ja lase sparglitel 15 minutit keeduvees järelvalmida. Enne serveerimist sulata või ja lisa sinna natuke sidrunimahla. Serveeri keedusparglied värskete kartulite, keedumunade, värskelt jahvatatud pipra, peterselli ja võikastmega. Nämm.

 

Share

Leave a Reply

Ad